מכון ויצמן למדע - המחלקה להוראת המדעים - כימיה ותעשייה

אשלגן כלורי

חיפוש

אשלגן כלורי

גבישים לבנים, נוטים לספוג מים ולהתגייש. כדי לאפשר שינוע המוצר, יש למנוע התגיישות ע"י טיפול כימי. למטרת יצוא כדשן, יש חשיבות מרובה לגודל הגבישים. דרישה זו מכתיבה את תנאי העבודה במפעלים.

נוסחא כימית

KCl


שימושים
  • דשן חשוב וחומר גלם להפקת דשנים אשלגניים אחרים - ''אשלג חקלאי''.
  • חומר הגלם להפקת KOH בשיטת האלקטרוליזה. כאן דרוש טיב משופר הנקרא ''אשלג טכני''.
  • שימוש חדש - כתבלין למאכל במקום נתרן כלורי. דומה בטעמו ובצורתו למלח הבישול הרגיל אך נחשב לבריא יותר.
מסה מולרית

74.5 גר' למול.

תכונות
תכונה פירוט התכונה
נקודת היתוך 772°C.
נקודת רתיחה 1407°C
צפיפות 1.984 גר' לסמ''ק
מסיסות במים טובה מאוד. 23.8 גר' ב-100 סמ''ק מים
(ב-20°C).
56.7 גר' ב-100 סמ''ק מים חמים
(ב-100°C).
מסיסות בממסים אחרים נמוכה באתאנול
כתובת אתר אינטרנט למידע על החומר http://www.webelements.com/webelements/compounds/text/K/Cl1K1-7447407.html
תגובות אופיניות
  • מגיב עם חומצה גפרתית בטמפרטורה גבוהה. נוצר תחילה אשלגן מימן גפרתי - KHSO4 ואח''כ אשלגן גפרתי - K2SO4.
מתאים להוראה בנושאים
  • מבנה וקישור.
  • חומצות ובסיסיים.
  • תעשייה כימית.
  • אנרגיה כימית. מסיסותו במים אנדותרמית.
הפקה
תכונה פירוט התכונה
המפעל המייצר מפעל האשלג בים-המלח.
חומרי מבנה קרנליט - [KCl, MgCl2, 6H2O(s)] - שמקורה בים-המלח. מלווה בנתרן כלורי.
השלבים בתהליך הייצר א. הפעולות הראשונות הן: איסוף הקרנליט מהבריכות (קציר רטוב) וסינונו מהתמיסה הדבוקה. פירוק הקרנליט ע''י מים בטמפ' הסביבה. כתוצאה מכך כל ה-MgCl2 מתמוסס, ונשאר סילביניט שהוא: תערובת אשלג ומלח בישול - KCl/NaCl.
ב. ייצור האשלג מתבצע ב-3 שלבים:
1. הפרדת האשלג מהסילביניט. יש 3 שיטות שונות להפרדת האשלג מהסילביניט:
1. הצפה. 2. מיצוי חם. 3. גיבוש קר.
הצפה - שיטה המבוססת על תכונות פני השטח השונות של גבישי KCl ושל גבישי NaCl. לגבישי האשלג מטען שלילי על שטח הפנים ואילו לגבישי ה-NaCl מטען חיובי על שטח הפנים. מוסיפים לתערובת חומר אורגני פעיל שטח, שאיננו מסיס במים אך יוצר ציפוי על גבישי האשלג בלבד ולא על גבישי הנתרן כלורי. בעזרת בועות אויר מעלים את האשלג למעלה. שיטה זו נפוצה בעולם, אך הופסקה במפעלי ים המלח עקב תוצרת תת-תקנית.
מיצוי חם - השיטה מתבססת על הבדלי המסיסות בין KCl לבין NaCl בטמפרטורות שונות. האשלג מתמוסס בטמפרטורה גבוהה יחסית ומתגבש ע''י קירור לטמפרטורת הסביבה במגבשי ואקום.
מיצוי קר - מידע מסווג.
2. סינון וייבוש.
3.טיפול סופי במוצר: מיון (ניפוי) לפי גודל גבישים וגירעון ו/או טיפול כימי למניעת התגיישות.
חומרי מבנה: מפלדה רגילה, פלדה מצופה גומי, פלב''ם ועד טיטניום - לפי המיקום במפעל.
תאור המוצר המשווק בד''כ בתפזורת. לצרכנים קטנים יחסית, בשקים של עד 50 ק''ג.
תפוקה 2.1-2.2 מליון טון לשנה.
שתף את הפוסט
צור קשר
  • מכון ויצמן למדע
  • המחלקה להוראת המדעים - כימיה ותעשייה
  • הרצל 234
  • רחובות
השאירו לנו הודעה

עיצוב: לירן פתימר תכנות: אייל קרפל
מכון ויצמן למדע כל הזכויות שמורות © 2016.