מכון ויצמן למדע - המחלקה להוראת המדעים - כימיה ותעשייה

גלעם

חיפוש

גלעם

המפעל נמצא הקיבוץ מענית.

מוצרים ותהליכים

במפעל מייצרים:
* עמילן למזון
* עמילן לתעשייה
* עמילן מעובד
* עמילן נמס
* סירופ גלוקוזה
* פרוקטוזה
* מזון תינוקות
* אבקת אפייה, אבקת סוכר ופודינג
* נבטים לשמן תירס
* מזון לבעלי חיים

כאשר חומרי הגלם הם: 
* תירס
* סוכר

ייצור פרוקטוז:
את הפרוקטוז מייצרים מסוכר מאכל (סוכרוז). סוכר זה הוא דו-סוכר אשר כל מולקולה שלו מורכבת מיחידה של גלוקוז ויחידה של פרוקטוז. 
שלבי העבודה הם:
* המסת סוכר במים
* הוספת אנזים שתפקידו לפרק את הקשר הגליקוזידי בין הגלוקוז והפרוקטוז.

הפרוקטוז משמש כתחליף לסוכר בשל תכונותיו המיוחדות:
* פירוק מטבולי איטי בכבד. בשל כך הוא אינו מעלה את רמת הגלוקוז מיידית בדם (אינו דורש אינסולין) ולכן, מתאים לחולי סוכרת מסויימים. 
* בעל מתיקות גבוהה.
* מגביר טעמים של מזונות אחרים.

ייצור עמילן:
את העמילן מייצרים מגרעיני תירס על-ידי טחינות, שטיפות והפרדות.
העמילן לסוגיו משמש לתעשיות מזון שונות, לתעשיית התרופות והקוסמטיקה.

איכות הסביבה

השפכים במפעל עוברים טיפול אירובי וטיפול אנאירובי בעזרת חיידקים מתאימים. התוצרים הסופיים הם מתאן, פחמן דו-חמצני, מים ובוצה.

ציוני דרך/היסטוריה של המפעל

המפעל הוקם בשנת 1943, בזמן מלחמת העולם השניה, כאשר מטרתו היתה לייצר תחליפי סוכר לארץ במצור.

 

שילוב בתכנית הלימודים:

סוכרים, כימיה של מזון.


שתף את הפוסט
}
צור קשר
  • מכון ויצמן למדע
  • המחלקה להוראת המדעים - כימיה ותעשייה
  • הרצל 234
  • רחובות
השאירו לנו הודעה

עיצוב: לירן פתימר תכנות: אייל קרפל
מכון ויצמן למדע כל הזכויות שמורות © 2016.